Blijft vastgoedinvestering aantrekkelijk ?

Vastgoed is altijd beschouwd als een veilige haven voor investeerders, waarbij zowel kapitaalbescherming als potentieel rendement worden gecombineerd. Toch rijst de vraag, te midden van economische turbulentie, marktschommelingen en recente stedelijke en maatschappelijke veranderingen: behoudt vastgoedinvestering zijn aantrekkingskracht van weleer? Met de opkomst van nieuwe investeringsvormen, blijft vastgoed bestand tegen de tand des tijds? Om onze lezers inzicht te geven in deze essentiële vragen, hebben we de expertise ingeroepen van Xavier Baclène, bestuurder van het bureau MCA Immobilier, een autoriteit in de sector. In een exclusief interview zal hij zijn analyse, voorspellingen en vooral zijn visie delen over het potentieel dat vastgoedinvestering biedt voor de toekomst.

 

 

V: Xavier, naar uw mening, wat zijn de belangrijkste voordelen die vastgoedinvestering nog steeds zo aantrekkelijk maken voor investeerders?

Xavier Baclène: Ten eerste wil ik de stabiliteit van de inkomsten benadrukken. De zekerheid van een vaste huur is een groot voordeel. Waar andere vormen van investering onderhevig kunnen zijn aan schommelingen, biedt verhuurd onroerend goed een stabiele en voorspelbare financiële stroom.

 

V: En wat betreft het contractuele kader van de huur?

Xavier Baclène: Ah, dat is een ander groot pluspunt. Met een standaard huurovereenkomst zijn de bewegingen beperkt. Dit betekent minder wisselingen voor de eigenaar, minder periodes zonder huurder en eerlijk gezegd, een gewaardeerde inkomsten.

 

V: U noemt vaak het praktische aspect voor eigenaren. Zijn er initiële kosten waaraan ze kunnen ontsnappen?

Xavier Baclène: Absoluut. Een van de voordelen van vastgoedinvestering is dat de eigenaar in de meeste gevallen zijn eigendom niet hoeft te meubelen. Dit betekent aanzienlijke initiële besparingen en vermijdt gedoe met meubels.

 

V: Vertel ons over de locatie van eigendommen. Is dit echt cruciaal?

Xavier Baclène: Oh, absoluut! Vastgoed voor investering is vaak ideaal gelegen - dicht bij winkels, openbaar vervoer, medische voorzieningen, scholen, enzovoort. Dit maakt ze niet alleen aantrekkelijk voor huurders, maar zorgt ook voor constante waardestijging in de loop van de tijd.

 

V: Is vastgoedinvestering ook een vorm van voorbereiding voor eigenaren?

Xavier Baclène: Precies. Afgezien van het huurrendement kan het vastgoedpotentieel een toekomstige woonplaats worden voor de eigenaar in zijn latere jaren. Door investering en toekomstige planning te combineren, bevindt men zich in een win-winsituatie.

 

V: En wat betreft lopende kosten, zijn er voordelen voor de eigenaar?

Xavier Baclène: Natuurlijk. Vaak zijn de energiekosten voor rekening van de huurder, wat de kosten voor de eigenaar aanzienlijk verlicht. Het lijkt misschien een detail, maar op de lange termijn stapelen deze besparingen zich op.

 

V: Xavier, als u naar de toekomst kijkt, hoe ziet u de evolutie van de vastgoedinvesteringsmarkt in de komende jaren? Welke uitdagingen en kansen zouden investeerders in de gaten moeten houden?

Xavier Baclène: In vergelijking met de volatiliteit van aandelen en de lage rente op spaarrekeningen blijft vastgoedinvestering zeer aantrekkelijk. Bovendien stijgt de waarde van onroerend goed historisch gezien constant op de lange termijn en biedt het dus meerwaarde bij doorverkoop in de toekomst.

 

V: Xavier, als concreet voorbeeld voor onze lezers, kunt u ons vertellen over het gemiddelde huurrendement van een recent project dat uw bureau heeft gecommercialiseerd? Hoe presteert dit project in vergelijking met de huidige marktverwachtingen?

Xavier Baclène: Laten we het voorbeeld nemen van een nieuw project te koop aangeboden door MCA Immobilier in het centrum van Barvaux (Durbuy). Een appartement met één slaapkamer van 63 m² heeft een prijs exclusief kosten (BTW) van € 166.000 + een garage van € 15.000 = een totale prijs inclusief BTW van € 219.000. Op basis van een huurovereenkomst voor hoofdverblijfplaats bedraagt de jaarlijkse potentiële huur € 8.400, wat een rendement van 3,8% in dit voorbeeld vertegenwoordigt. Het is vermeldenswaard dat de ontvangen huurinkomsten niet belastbaar zijn voor natuurlijke personen.

 

Project "Les Pierres" in Bomal-sur-Ourthe, ontdek hier

Kortom, vastgoedinvestering, met zijn tastbare voordelen en veerkracht tegen economische schommelingen, blijft een zekerheid voor veel investeerders. Dankzij de inzichten van Xavier Baclène begrijpen we beter hoe projecten zoals "Batifer," "Les Pierres" en "Les Béguines" zich gunstig positioneren op de huidige markt, waarbij het vakmanschap en de expertise van het bureau MCA Immobilier worden weerspiegeld. Terwijl economische en stedelijke landschappen blijven evolueren, is één ding zeker: vastgoed, als toevluchtsoord en bron van kansen, behoudt een belangrijke plaats in de investeringsstrategie van de toekomst. Voor degenen die overwegen te investeren, is het goed om te weten dat MCA Immobilier voortdurend investeringsprojecten aanbiedt die potentie en kwaliteit combineren.

 

Volgende maand duiken we in de wereld van vastgoedinvesteringen in vakantiehuizen. Zorg ervoor dat u ons volgt om deze boeiende verkenning niet te missen.

De controle-instantie: Instituut voor Professionele Makelaars (IPI) / IPI nr. 503725 (België), Geregistreerd vastgoedmakelaar - Xavier BACLÈNE / IPI nr. 508449 (België), Geregistreerd vastgoedmakelaar - Bram VANDENBOSSCHE / IPI nr. 508605 (België), Geregistreerd vastgoedmakelaar - Jean-Yves THIRION / Beroepsaansprakelijkheidsverzekering AXA Belgium S.A. 730.390.160 / Immo Chalets d'Ardennes: ondernemingsnummer 0876.913.553 - BTW BE 0876.913.553 / Gaty Gaspar: ondernemingsnummer 0466.099.747 - BTW BE 0466.099.747